Läkare i världen har hittat till Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några veckor tillbaka har läkare i världen verksamhet i Luleå. En gång i veckan erbjuder de vård och samtal om hälsa till personer som idag står utan tillgång till subventionerad sjukvård.

Det är tisdag kväll och här i EFS-kyrkans lokaler i Luleå förbereder läkarna inför kvällens mottagning. Då transitflyktingar i höstas passerade Luleå satte en grupp läkare och sköterskor upp en enkel mottagning vid tågstationen. Efteråt fick de frågan av en volontär vid gemenskapsmåltiderna på EFS-kyrkan om de inte kunde tänka sig att hjälpa till även där med sjukvård för EU-migranterna. Läkaren Meta Wiborgh tog då kontakt med Läkare i världen och efter ett studiebesök vid deras klinik i Stockholm blev hon inspirerad. Och sedan några veckor tillbaka är mottagningen i gång.

– Det är en ganska liten grupp egentligen som kommer hit och jag tror inte att det finns någon människa i världen som skulle välja den här situationen som de försätter sig i men de har inget bättre alternativ. Jag tycker att Norrbottens läns landsting skulle kunna ta på sig att låta de här människorna få samma sjukvård som vi andra subventionerat, men det tycker inte Norrbottens läns landsting och det tycker jag är skamligt, säger läkaren Meta Wiborgh.

Norrbottens läns landsting följer SKL:s rekommendationer , vilket innebär att patienter som är medborgare i annat EU-land och saknar EU-kort måste betala hela kostnaden för den vård som de får här i Sverige.

Humanitär organisation

Läkare i världen är en internationell humanitär organisation som driver mer än 300 hälso- och sjukvårdsprojekt i 70 olika länder. I Sverige erbjuder Läkare i världen medicinsk vård, psykosocialt stöd och juridisk ersättning till några av samhällets mest utsatta och finns på sex platser i landet, varav Luleå är den senaste. Och arbetet bygger till stor del på ideella insatser.

– Man kanske dels brinner för att hjälpa människor som man ser behöver hjälp som kanske inte har någon annan, säger sjuksköterskan Åsa Svanerud som är på plats på mottagningen för första gången. 

– Vi kan erbjuda samtal, undersökning och koll. Till exempel förra veckan var det en person som hade en ganska allvarlig infektion. Då kan vi ge dem antibiotika om det behövs. Statistiskt sett finns det ganska många i den här gruppen som har såna sjukdomar som diabetes och då kan vi försöka hjälpa dem med det och se till att de får mediciner och kontroll av sin sjukdom. Vi gör så gott vi kan, säger Meta Wiborgh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.