Läkarnas extraknäck

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare rapporterat om stafettläkarsystemets baksidor i Norrbotten. Idag börjar Nordnytt och NSD att granska landstingsläkarnas sidojobb. Här finns stora brister. Uppdrag mörkas, konkurrerar med landstinget och strider mot reglerna. Landstingsledningen ser allvarligt på problemen.

Styrelseposter, jobb i privata kliniker, konsultuppdrag.

Två av tre läkare har okända extrajobb, visar Nordnytts och NSDs undersökning.

Läkarnas bisysslor i Norrbotten

–Vi måste städa upp, säger Gunnar Persson, landstingsdirektör.

Det handlar om ungefär 70 läkare som har extrauppdrag som är helt okända för landstingsledningen – trots att reglerna kräver att den här typen av så kallade bisysslor ska redovisas.

Inte anmält extraknäck

Endast en tredjedel av dom som har bisysslor har anmält sina extrajobb enligt reglerna. I två av tre fall brister det.

–Det är för dåligt. Om man ska följa vårt regelverk så skulle alla ha varit anmälda, säger Gunnar Persson.

En del läkare jobbar extra åt privata kliniker. Andra driver egna bolag som sysslar med vård. Ofta tar man engagemang som vårdkonsult åt andra uppdragsgivare, och kan på så sätt göra aktieutdelningar ur sitt bolag, eller låta pengarna vila i firman av skattetekniska skäl.

Lagen om offentlig anställning och landstingets egna regelverk är tydliga:

Den som har uppdrag vid sidan av sitt arbete ska anmäla det.

Sedan ska chefen fylla i ett formulär där man anger om bisysslan är godkänd eller inte.

Det beslutet ska sedan föras in i diariet, där alla har insyn.

Men då Nordnytt och NSD granskar detta finns brister över hela linjen. En chef godkände en läkares uppdrag på en konkurrerande, privat klinik genom att skriva att det var bra att landstinget inte behövde ta de patienterna. En anställd lämnade in en anmälan om bisyssla utan att chefen skrivit på –vilket ingen reagerade på.

–Jag vet ju att vi har brister i det här, säger Gunnar Persson.

Krafttag utlovades

Det har nämligen stått klart sedan 2010. Då kom landstingsrevisionen med en rapport som visade att en stor mängd landstingsanställda hade oredovisade extrajobb.

Det lovades krafttag av bland andra landstingsrådet Agneta Granström (MP).

Trots det finns exakt samma brister kvar två år senare.

–Jag kan bara konstatera att utifrån den rapporten har vi inte varit tillräckligt duktiga på att jobba med de här frågorna. Nu hoppas jag att vi kan bli mycket bättre. Jag kommer att se till att vi får en bättre rapportering, säger Gunnar Persson.

Han lastar inte de enskilda läkarna för att bisysslorna inte är rapporterade, utan anser att det är landstingets ansvar att genom cheferna ta reda på detta.

–Det kan vara så att man inte uppfattar att ett engagemang man har på fritiden kan falla under regelverket. Det tror jag kan vara en anledning till bristerna, säger Gunnar Persson.

-----------------------------------------------------------------------------

FAKTA – Läkarnas konsultaffärer

Här är några exempel på läkarnas extraarbeten. En del är godkända, andra inte:

En läkare extraknäcker åt en privat klinik som konkurrerar med landstinget om samma patienter. Läkaren kan på så sätt göra aktieutdelningar ur sitt bolag på i snitt 100 000 per år. Läkarens chef har godkänt allt, och tycker att det är bra.

En landstingsanställd läkare jobbar extra som medicinkonsult i sin egna firma två kvällar i månaden. Det ledde till att läkaren ifjol kunde göra en aktieutdelning på 150 000 kronor. Utdelningarna har i snitt varit 134 000 per år.

En läkare som jobbar åt landstinget har även uppdrag åt en privat klinik. Enligt företagets hemsida gör läkaren samma typ av behandlingar som han gör i landstinget. Det sker i landstingets lokaler, och är inte anmält som bisyssla.

En landstingsanställd läkare jobbar som konsult åt andra landsting, och omsätter på så sätt en miljon per år i sitt egna bolag. Senaste verksamhetsåret var vinsten 500 000 kronor. Läkarens chef har godkänt allt.

En läkare har ett nystartat aktiebolag som första året omsatte 250 000 kronor och gav en aktieutdelning på 100 000 kronor. Här säljer läkaren sina tjänster. Bolaget är inte anmält som bisyssla. Ingen chef har godkänt det.

En läkare med chefsbefattning har eget bolag. Läkaren lägger ungefär tio timmar per månad på det, enligt egna uppgifter. Genom sitt bolag hyrde läkaren ut en nära anhörig som stafettläkare till landstinget.

En läkare har egen privat praktik vid sidan av anställningen i landstinget, där läkaren ägnar sig åt utbildning och läkarverksamhet. Bolaget genererar såpass höga vinster att läkaren kunnat ta ut i snitt 200 000 i aktieutdelning per år.

En läkare driver eget bolag vid sidan av som omsatt 400 000 kronor per år de senaste åren. Bolaget gjorde det senaste verksamhetsåret en förlust. Det är inte anmlt som bisyssla. Ingen chef har godkänt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarnas bisysslor i Norrbotten

Mer i ämnet