Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Romain Menez och flickvännen Emelie Berman lämnade den franska rivieran för ett liv i Norrbotten – hör om skillnaderna, och det bästa och sämsta med Överkalix. Foto: Filip Öhman/SVT

De lämnade Franska rivieran för Överkalix: ”Mindre stress”

Uppdaterad
Publicerad

Romain Menez lämnade tillsammans med sin flickvän Emelie Berman livet på den franska rivieran till förmån för Överkalix.

– Jag sålde lägenheten och sa upp mig från jobbet, säger han.

Romain Menez upptäckte Sverige för några år sedan.

– Jag älskar verkligen Sverige. Jag har velat flytta hit länge, men jag upptäckte att det var svårt att få tag i en bostad och jobb i södra Sverige. Så en dag sa jag bara, okej, vi kanske kan titta på de norra delarna, berättar Romain Menez.

”Sa upp mig från jobbet”

Med siktet inställt på Norrbotten gick det desto snabbare för Romain att hitta ett nytt hem. Efter en semester på tio dagar i länet föll valet på ett hus i Svartbyn i Överkalix.

– Jag sålde lägenheten i Toulon och sa upp mig från jobbet. Vi flyttade in strax innan vintern kom så att vi skulle ha lite tid på oss för att upptäcka och bekanta oss med området innan snön kom.

”Det värsta är nog myggen”

Romain ångrar ingenting med flytten till Överkalix och någon större saknad av den franska rivieran har han inte heller – men det finns vissa saker som är lite besvärliga för paret och deras två månader gamla dotter Emma.

– Det värsta är nog myggen, vi håller på och upptäcker hur mycket mygg det kan vara nu, men naturen och landskapet är underbara. Det är en väldigt vacker plats, säger Romain.

I klippet hör du mer om varför Romain lämnade franska rivieran för Överkalix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.