Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Annika Wallenskog, Sveriges kommuner och regioner, om hur befolkningstrenden påverkar vården inom Norrbotten. Foto: Linus Nilsson, SVT/Arkivbild, SVT

Norrbottens befolkning blir äldre – 3 000 fler behövs inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, ökar befolkningen i landet långsammare än tidigare. Håller trenden i sig kommer det att finnas 6 700 fler personer i Norrbotten som är 80 år eller äldre – på bara tio år. Ökningen adderar till det redan pressade läget inom vården.

Enligt SKR kommer det 2035 saknas 160 000 vårdanställda i Sverige. I länet innebär det att Region Norrbotten och kommunerna tillsammans behöver anställa 3 000 personer.

Siffran är beräknad på att vården ska kunna ha samma personaltäthet som i dag. För både regionen och kommunerna kommer det att leda till ökade vårdkostnader, kostnader som beräknas motsvara 51 miljoner kronor per år.

Faktorn som avgör hur utmaningen tacklas

Enligt Annika Wallenskog, vid SKR, har länets kommuner olika förutsättningar att ta sig an den utmaningen.

– Kommunerna har olika grundförutsättningar beronde på om man har man haft ett positivt eller negativt födseltal. De kommuner med ett positivt födseltal har lättare att tackla utmaningen, säger hon.

Digitaliserad vård ses som lösning

Ett sätt att tackla utmaningen med långa avstånd i länet skulle en ökning av digitaliseringen av vården.

– Om det går att minska antalet resor så skulle mycket tid kunna sparas. Det kan röra sig om rutinbesök via kameralänk, att en patient gör enkla mätningar själv så underlättar det för vården, säger Annika Wallenskog.

Arbetstagare måste kanske jobba längre

Hon menar även att kommuner behöver jobba hårdare med stöd till personer som står långt i från arbetsmarknaden. Och att Sverige på riksnivå bör se över om personer måste jobba längre.

Den stora industrisatsningen, där det spås behövas drygt 100 000 personer i Norrbotten och Västerbotten, kommer att bidra till att underlätta för många kommuner –  men alla kommer inte att stå som vinnare i den satsningen.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.