Länets femte riksspelman

Uppdaterad
Publicerad

Igår spelade renskötaren Fredrik Isaksson rån Autio, Pajala upp för juryn och klarade det på första försöket. Den flyhänte dragspelaren kan därmed titulera sig Norrbottens femte riksspelman.

Mellan fem och tio musiker utses varje år till riksspelmän och i år är det ett 100-tal spelmän som anmält sig till uppspelning som pågår under hela veckan. Av Norrbottens riksspelmän är Fredrik Isaksson den ende som är det på tvåradigt durspel och för juryn spelade han tornedalslåtar.

Fredrik Isaksson är medlem i flera musikband, bland annat Raj-Raj Band, Jannes Friggeboda och Trio Marandis. Han brukar också spela tillsammans med Daniel Wikslund, en annan av Norrbottens riksspelmän.

Nu ska den nyutnämnde riksspelmannen satsa på att bli yrkesmusiker på heltid. Det skriver flera lokala medier.

Fakta riksspelmän

Riksspelman har den spelman som erhållit Zornmärketi silver eller guld rätt att kalla sig. För att bli riksspelman måste man besitta dels en teknisk skicklighet, dels kännedom om spelstil i ett visst musikaliskt traditionsområde i Sverige. De flesta riksspelmän spelar fiol men det har även utsetts riksspelmän på durspel (litet dragspell) nyckelharpa, klarinett, kohorn, kulning, munspel, näverlur samt svensk säckpipa. Cirka 750 spelmän har sedan 1933 erövrat silvermärket och titeln riksspelman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.