En lång vinter är en mardröm för rennäringen. Foto: SVT

Lång vinter kan bli döden för tusentals renkalvar

Uppdaterad
Publicerad

Inom rennäringen är oron stor att årets långvariga vinter i norra Sverige ska leda till att tusentals renkalvar dör.

Vajorna närmar sig kalvningssäsong, men i stora delar av svenska fjällen ligger ovanligt mycket snö kvar – och utan barfläckar riskerar nyfödda kalvar att frysa ihjäl, rapporterar Sveriges Radio.

– Uppgivenhet och panik är väl egentligen de två ord som bäst beskriver situationen, säger Anders Erling Fjällås, ordförande i Samisjaur-Njarg Sameby till P4 Extra.

Om värmen inte kommer snart kan konsekvenserna bli allvarliga för rennäringen, enligt Anna Skarin, som forskar kring renskötsel vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

-Det kan bli så att renhjorden utarmas. Dels försämrar det produktionen för i år så att inte lika många kalvar kan slaktas till hösten. Sedan sparar man de vajkalvar som ska bli återväxten in i renhjorden. Finns det inte lika många vajkalvar så kan du inte bibehålla din renhjord på samma sätt, säger Anna Skarin till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.