Rikard Granlund, Trafikverket, säger att de långa väntetiderna på körkortsprov i Norrbotten kan påverkas ytterligare när resurser omfördelas till Stockholm. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Månader i extra väntetid på körkortsprov i Norrbotten

Publicerad

Pandemin ställer till det för elever som vill ta B-körkort i Norrbotten. Det är svårt att boka tider hos Trafikverket och väntetiden är ett par månader längre än normalt.

Det är coronaviruset och pågående pandemi som gör att väntetiderna har förlängts. Under inledningen av 2021 är trenden tydlig.

– Vi har reducerade grupper i våra teoriprovsalar, och har även reducerat vår körprovsverksamhet till 80 procent. Det för att kunna minimera riskerna, säger Rikard Granlund, bitrände chef på Trafikverkets förarprov.

Ett par månaders längre väntetid

Utrymmet har de skapat för att klara sin egen sjukfrånvaro, och det innebär också att provtillfällena blir färre.

– Tillgängligheten vi snittar nu är ett par månader längre väntetid än normalt.

Omfördelning av resurser kan påverka länet

I höst ser det ut som att Trafikverket kommer behöva omfördela resurser från övriga landet till Stockholm. Där det är ännu svårare att få tider.

– Det är klart att det kommer att påverka tillgängligheten något i Norrbotten. Men det är svårt och säga hur mycket, säger Rikard Granlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.