Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du läraren Ing-Marie Olavi om musikens betydelse i Arvidsjaur – och rektorn Ola Sonidsson om varför musikundervisningen förläggs efter skoltid. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Elever flyr när musiken tystnat på skoltid – nu hotas kulturskolan i Arvidsjaur

Publicerad

Nu lämnar elever kulturskolans musikundervisning i Arvidsjaur. Det efter att kommunen fattat beslut om att musikundervisningen ska bedrivas utanför elevernas skoltid.

– Det är jättesorgligt, säger Ing-Marie Olavi, musiklärare på Arvidsjaurs kulturskola.

Elever från låg- och mellanstadiet i Arvidsjaur har tidigare under skoltid fått delta i kulturskolans musikundervisning. Nu däremot är en lång tradition bruten när musikundervisningen, sedan början av skolåret, endast får bedrivas utanför skoldagen.

– Kulturskolan i Arvidsjaurs kommun har drygt 60 musikelever i låg- och mellanstadiet. En elev har hoppat av musikundervisningen. Flera föräldrar säger att deras barn funderar på att sluta, och det känns jättetråkigt, säger Ing-Marie Olavi, musiklärare på Arvidsjaurs kulturskola. 

Inte förenligt med skollagen

Att en elev regelbundet tillåts gå ifrån ordinarie undervisning för att delta i en fritidsaktivitet är inte förenligt med bestämmelserna i skollagen, enligt Ola Sonidsson, skolchef i Arvidsjaur kommun.

 – Vi följer skollagen och har många styrdokument att förhålla oss till. Kulturskolans musikundervisning får bedrivas i direkt anslutning till skoldagens slut. Konsekvensen av det blir att rektorerna får det lättare att leda sin verksamhet och vi kommer att få bättre skolresultat, säger han. 

”Musiken ökar psykiska välbefinnandet”

Musikläraren Ing-Marie Olavi håller inte med om att skolresultaten skulle bli sämre för att eleverna under 20 minuter i veckan ägnar sig åt musik. 

– Musiken gör att man blir mer motiverad och att det blir lättare att hänga med i undervisningen. I dag är det många barn som lider av psykisk ohälsa och musiken ökar det psykiska välbefinnandet, säger hon. 

Varför har elever tidigare kunnat delta i kulturskolans musikundervisning under skoltid?

– Jag kan inte svara på vad tidigare skolchefer har tagit för beslut, säger skolchefen Ola Sonidsson till SVT.

I klippet berättar Ola Sonidsson om varför musikundervisningen förläggs efter skoltid – och Ing-Marie Olavi om musikens betydelse i Arvidsjaur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.