Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så jobbar länsstyrelsen med att förhindra spelmissbruk – hör Johanna Henriksson berätta i klippet. Foto: Adam Berlin/SVT

Länsstyrelsen i Norrbotten om spelmissbruk: ”Tas på samma allvar som övriga missbruk”

Uppdaterad
Publicerad

Tre till fyra procent av befolkningen har någon gång varit drabbad av spelmissbruk. Länsstyrelsen i Norrbotten jobbar nu aktivt för att förhindra att den siffran ska stiga.

– Eftersom vi inte har någon personlig kontakt med de drabbade är det viktigt att vi försöker förebygga missbruket, samordnaren Johanna Henriksson.

Andelen drabbade av spelmissbruk i Norrbotten ser ut ungefär som det nationella genomsnittet. Mellan tre och fyra procent av landets befolkning i åldrarna 16 till 84 är drabbade.

Länsstyrelsen jobbar bland annat med kunskapsstöd, för att tidigt förebygga problem bland barn och unga.

– Vi försöker hålla konferenser och nå ut så långt vi kan för att förebygga. Det är det uppdraget vi har i dag, säger hon.

Lag från 2018 gör arbetet

Sedan lagförändringen 2018 tas spelmissbruk på samma allvar som övriga missbruk. Det är en av de viktigaste förändringarna som skett de senaste åren, menar Johanna Henriksson.

– Det tas på ett mycket större allvar i dag och då har vårt uppdrag blivit tydligare kring hur vi ska arbeta för att förhindra att det växer sig större.

Hur märks spelberoende?

  • Du tänker ständigt på spel: tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel.
  • För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.
  • Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller att sluta spela.
  • Du blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.
  • Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
  • Du återvänder till spel när du har förlorat pengar. Du vill ta revansch för förlusten.
  • Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.
  • Du har riskerat att förlora eller förlorat en viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.
  • Du förlitar dig på att andra ska ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.