Ingen gruva i Laver

Publicerad

För andra gången säger Länsstyrelsen nej till en gruvetablering i Laver utanför Älvsbyn. Naturvärden och rennäring ska gå före gruvdrift menar myndigheten och mycket tyder på att ärendet nu blir en regeringsfråga.

I mars i år yttrade sig Länsstyrelsen i Norrbotten och sa då nej till en gruva, med hänvisning till att naturvärden och rennäring ska gå före gruvdrift. Sedan dess har parterna; gruvbolaget Boliden och samebyn Semisjaur-Njarg fått komma med synpunkter.

Risk för stor skada

Men Länsstyrelsen anser även denna gång att Bergsstaten inte ska bevilja koncession.

– Vi vidhåller vårt tidigare yttrande från den 12 mars i år att det finns risk för stor skada på Natura 2000-området Piteälven. Det innebär att det finns riksintressen som ställs mot varandra och som i det här fallet inte går att förena. Vi menar därför att Bergsstaten inte ska bevilja koncession för gruvbrytning, säger Johan Antti, Länsråd vid Länsstyrelsen Norrbotten.

Regeringsfråga?

När det gäller konsekvenserna för rennäringen konstaterar Länsstyrelsen att det råder fortsatt oklarhet om hur renskötsel ska kunna bedrivas i området vid en eventuell gruvetablering. Yttrandet innehåller även en samhällsekonomisk bedömning.

I och med att Länsstyrelsen säger nej tyder det mesta på att ärendet nu kommer att bli en fråga för regeringen att ta ställning till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lavergruvan

Mer i ämnet