Länsstyrelsen tar inte ställning i Kallakfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Bergsstaten har efterfrågat ett nytt ställningstagande angående bearbetningskoncession i Kallakfyndigheten. Men länsstyrelsen väljer åter att inte ta ställning i frågan och återsänder yttrandet till Bergsstaten för fortsatt handläggning.

Länsstyrelsen konstaterar åter att frågan om eventuell påverkan på Laponias världsarvsstatus inte är slutligen utredd och att det inte heller är upp till länsstyrelsen att bedöma världsarvsfrågor. Vidare skriver länsstyrelsen att så länge världsarvsfrågan inte  är klarlagd så blir det inget ställningstagande.

Det är andra gången som länsstyrelsen återsänder samma begäran från Bergsstaten och med motsvarande skäl.

– Påverkan på världsarvet är fortfarande inte fullt utredd. Vi måste ha ett komplett beslutsunderlag för att kunna göra en prövning av mark- och vattenanvändningen enligt miljöbalken. Först då kan vi göra ett samlat ställningstagande eftersom vi varken kan eller ska bedöma påverkan på världsarvsstatus, säger länsråd Johan Antti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet