Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Länsstyrelsen vill höja åldersgränsen för vattenskoter Foto: SVT

Länsstyrelsen vill höja åldersgränsen för vattenskoter

Uppdaterad
Publicerad
Länsstyrelsen i Norrbotten vill införa samma regler för vattenskoter som för snöskoter – en åldersgräns på sexton år och krav på utbildning och förarbevis.

Regeringen har tidigare aviserat skärpta regler för vattenskotrar och Transportstyrelsen utreder just nu frågan.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) kallade därför fyra länsråd, bland andra Johan Antti från Norrbotten, till ett telefonmöte om hur det ska ske.

”Busköringen ska stoppas”

– Vi hade en stor samsyn under mötet om att det är dags att göra något nu och få stopp på buskörningen i våra vatten. I dag har vi en åldersgräns på 15 år, men det finns i övrigt inga krav annat än att man ska följa sjölagen. Jag hoppas att det går fort att få fram nya regler, säger Johan Antti.

Länsstyrelsen i Norrbotten förde fram åsikten att det ska bli samma regler för vattenskotrar som för snöskotrar och att åldersgränsen bör höjas från 15 till 16 år samtidigt som det ska krävas utbildning och förarbevis.

”Extremt många påringningar”

– Vi har fått extremt många påringningar om olämplig körning med vattenskotrar i år. Folk är oroliga och upprörda och jag tror att det vore bra om det här reglerades. Det man ser är att många kör väldigt fort och vattenskotern är en leksak med extrem prestanda. Det är stora maskiner och går att få upp dem i 60 till 70 knop. Vi talar alltså om 100 kilometer i timmen utan problem, säger Johan Antti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer