Länsstyrelsen vill stoppa Lavergruvan

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen väljer rennäring och naturvärden före gruvdrift och säger därför nej till bearbetningskoncession i Laver utanför Älvsbyn.

Länsstyrelsen anser att Bergstaten inte ska bevilja Boliden bearbetningskoncession för Laverfyndigheten. Orsaken är att bolaget redovisat att en etablering kommer att tömma ett antal sjöar i anslutning till Piteälven.

Länsrådet Johan Antti säger till Nordnytt att myndigheten prioriterade rennäringen före gruvdrift eftersom det skulle leda till påtaglig skada för fjällsamebyn Semisjaur-Njarg. Hälften av lavbetet och 25 procent av vinterbeteslandet skulle försvinna.

Lavergruvan

– Vi har kommit fram till att här bör rennäringen få företräde eftersom det är ett mer långsiktigt nyttjande av de här markområdena, säger han.

Stor påverkan

Men det handlade också om att en gruvdrift skulle torrlägga, leda om eller fylla ut delar av sju sjöar och vattendrag som ingår i det skyddade Natura 2000-området i Piteå älv.

– Vi utgår från att både vattenflöde och vattnets kemiska status kommer att förändras. Det blir ett för stort intrång i förhållande till vad vi menar att Piteälvens naturaområde bör tåla, säger Johan Antii.

Regeringsfråga?

Nu är det upp till Bergsstaten att besluta om Bolidens ansökan om bearbetningskoncession.

– Om Bergsstaten kommer fram till att det går att bedriva rennäring i kombination med gruvdrift och annat så kan de inte fatta ett positivt beslut. Eftersom vi har sagt nej så måste regeringen pröva ärendet, säger Johan Antti.

Bolidens kommunikationschef Marcela Sylvander beklagar att länsstyrelsen sagt nej till gruvdrift i Laver, men trots det fortsätter bolaget att arbeta för ett tillstånd för bearbetningskoncession.

Gruvbolaget har nu tid på sig fram till 16 april att komma in till Bergsstaten med ett officiellt yttrande.

– Rent generellt kan jag säga att vi tycker att det naturligtvis är ett tråkigt besked, men samtidigt så är vi i ett tidigt skede i processen och vår idéstudie om Laverprojektet fortsätter, säger Marcela Sylvander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lavergruvan

Mer i ämnet