Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Butiksägaren Susann Svennemyr, berättar hur hon försöker bredda sin verksamhet med hjälp av digitala projekt i den lilla byn Muodoslompolo. Foto: Hans Sternlund/SVT

Digitala projekt ska hjälpa lanthandeln i Muodoslompolo att överleva

Publicerad

Lanthandeln i Muodoslompolo är testpilot i flera digitala projekt på en och samma gång.

Det handlar om att öka tillgängligheten för kunderna och bredda verksamheten för butiken.

Muodoslompolo ligger i nordligaste delen av Pajala kommun, nära den finska gränsen och med elva mil från centralorten. Butiken drivs av Susann Svennemyr, som tror att den digitala tekniken kan göra verklig skillnad på landsbygden.

– För att glesbygden ska kunna överleva är den digitala tekniken A och O. Det är bra att visa att man verkligen försöker göra någonting, säger hon.

De utvecklar projektet

Projektet DigiBy drivs av Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet och utvecklar bland annat verktyg för obemannade butiker samt post- och paketlösningar.

I projektet har butiken i Muodoslompolo fått boxar installerade där kunder kan hämta ut paket och matvaror även när butiken är stängd. Det finns planer på att kanske låta kunder handla i butiken även utanför öppettiderna – med en liknande lösning som butikerna i bland annat Saittarova och Moskosel.

Hyr ut hubbar

Ett annat projekt handlar om digitala hubbar, det vill säga arbetsplatser på landsbygden som hyrs ut till företag och enskilda. Susann Svennemyr kom in i projektet som drivs av Pajala kommun när hon redan hade köpt en intilliggande fastighet.

Pajala kommun hyr en plats för egna anställda som ska kunna jobba på plats i byn och samtidigt vid de tillfällena utgöra en liten filial till kommunen.

För Susann Svennemyr är detta en välbehövlig breddning av butiksverksamheten.

I klippet tittar vi närmare på de digitala pilotprojekten i Muodoslompolo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.