Lapporten är på väg att få en egen trafikskylt. Foto: SVT

Lapporten blir trafikskylt

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket planerar att sätta upp Norrbotten läns första landmärke som trafikskylt längs E10: an i Abisko för att visa att Lapporten är en specifik plats i det svenska landskapet.

Den nya skylten ska skapa intresse för att söka mer information om Lapporten som nog är den mest avbildade platsen i svenska fjällen.

Ett landmärke är en trafikskylt som ger information om en intressant plats i landskapet längs efter vägarna.

Landmärkena är få

Det finns ett fåtal landmärken som är trafikskyltar i Sverige nu ska Norrbottens län få sitt första landmärke i Abisko.  

– Lapporten är en symbol för Lappland. Lapporten är i första hand kanske så pass typiskt som ett landmärke att vi kan märka ut den längs en väg, säger Angelica Qarlsin på Trafikverket.

– Det är en jättebra idé, det är en fantastisk möjlighet att exponera landmärket bättre för alla som passerar Abisko, säger Daniel Rosenfors vd på Kiruna Lappland.

”Det är på tiden”

Landmärken som finns i Sverige är turistiskt intressanta platser.

– Det är den vackraste platsen i Sverige, säger Yvonne Norberg. Foto: SVT

Lapporten är ett karakteristiskt landmärke när man kör längs vägen in mot Abisko från väster, skylten ska skapa intresse för resenären att ta reda på mer om platsen. 

– Det är den vackraste platsen i Sverige, jag kan inte tänka mig en vackrare plats, säger Yvonne Norberg från Gammelstad.

– Lapporten är avporträtterad av oändligt många konstnärer så det är på tiden att den uppmärksammas ordentligt, säger Kurt Norberg från Gammelstad.

Om man stannar upp och vill ta reda på mer om Lapporten – eller Cuonjavaggi som den heter på samiska, eller Hanhinlaakso på meänkieli – så får man veta att det samiska och meänkielinamnet betyder ”gåsdalen”, och att dalen som ligger mellan fjällen Tjuonatjåkka och Nissoncourru bildades av inlandsisen för flera tusen år sen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.