Skolan i Glommersträsk tvingas stänga på grund av lärarbrist. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Lärarbrist tvingar skolan i Glommersträsk att stänga

Publicerad

Parkskolan i Glommersträsk tvingas stänga på grund av lärarbrist. Från och med 13 mars ska eleverna i stället bussas nästan nio mil tur och retur in till skolorna i Arvidsjaur för att få undervisning.

–  Sedan i maj har vi försökt få tag i lärare men det har varit omöjligt, säger Lena Ruth, kommunchef i Arvidsjaurs kommun.

På Parkskolan går det 25 elever i olika åldrar från förskoleklass upp till mellanstadiet.

– Trots upprepade försök har vi från kommunens sida inte lyckats rekrytera behöriga lärare. Det är väldigt svårt att rekrytera lärare, det har blivit ett nationellt problem, men vi ser stängningen som en tillfällig lösning, säger  Lena Ruth, som också är tillfällig skolchef i väntan på ett ny person ska rekryteras på tjänsten.

Upprörda föräldrar

Janni Fog Mundt, trebarnsmamma i Glommersträsk, berättar att hon och många andra föräldrar är både besvikna och upprörda över beskedet.

– Man går ju upp i affekt! Det här beskedet kom väldigt plötsligt i går och det är inget vi accepterar rakt av. Det här innebär att våra barn ska åka skolbuss nio mil om dagen. Friskolan kan vara ett alternativ, vi får se, säger hon.

Strider mot skollagen

Till att börja med ska Parkskolan vara stängd fram till vårterminens slut.

– Då lärarbristen riskerar att strida mot skollagen om likvärdig utbildning är det nödvändigt med den här lösningen, säger Lena Ruth.

Barnen kommer att få gå på Ringelskolan och Tallbackaskolan.

– Under några veckor innan kommer berörda rektorer och elevhälsa att arbeta för att övergången ska bli så bra och smidig som möjligt för eleverna, säger Lena Ruth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.