Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Lärarmarsch mot effektiviseringar i skolan

Publicerad

Nu planeras landsomfattande protester mot effektiviseringarna i skolorna i Sverige. Initiativet går under parollen Lärarmarschen och Jokkmokk är hittills den enda ort i Norrbotten som anslutit sig.

– Sparkraven i kommunen gör att vi inte klarar de lagstadgade kraven i skolan, säger Denise Magnusson som är initivtagare till manifestationen i Jokkmokk, och fortsätter:

– Vi måste omfördela effektiviseringarna och spara på annat håll.

Lärarmarschen är ett initiativ från lärare som uppmanar till protester mot nedskärningar i landets skolor. Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala, Jönköping och i Jokkomokk är orter där manifestationer planeras. I Lärarmarschens manifest kräver man bland annat ett stopp på effektiviseringarna inom förskola, skola och fritidshem. Man menar att nedskärningarna leder leder till att lärare blir sjuka. 

Stor brist på lärare

För Jokkmokks del är läget som i många andra kommuner i landet att man står inför stora ekonomiska effektiviseringar samtidigt som bristen på lärare i kommunen är stor.

– Barn- och utbildningsnämnden har ett sparkrav på 2.3 miljoner kronor och ett hot om ytterligare besparingar på 2.4 miljoner och det finns förslag om att säga upp pedagoger. Nedskärningarna gör det inte lättare att rekrytera lärare, menar Denise Magnusson som också är opolitisk ledamot av barn- och utbildningsnämnden.

Lärarmarschen i Jokkomokk hålls den 18 maj och är öppen för alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer