Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Drunkningstillbud – pappa räddade pojke

Uppdaterad
Publicerad

En 6-årig pojke hamnade i den strömmande Kalixälven och pappan hoppade i efter pojken. Nu vårdas pojken på intensivvårdsavdelning i Gällivare.

Ett larm om drunkning i Kalixälven, i närheten av Masugnsbyn i Kiruna kommun, kom in till SOS på onsdagseftermiddagen och räddningstjänst och ambulanshelikopter ryckte ut till platsen.

– Pojken ramlade i det strömmande vattnet och pappan hoppade efter för att rädda honom. Som tur var fanns där även en bekant med båt som kunde komma och plocka upp både pappan och pojken ur vattnet, säger räddningsledare Jörgen Rautio.

Pojken var vid medvetande

När de var uppe på land började de hjälpa pojken med hjärt- och lungräddning. Han hade fått vatten i lungorna efter att ha legat några minuter i vattnet.

– Pappan och hans bekanta gjorde ett fantastiskt jobb i väntan på ambulanshelikoptern. När vårdpersonalen var på plats så var pojken vid medvetande. Han är förd till Gällivare sjukhus, säger Jörgen Rautio.

Sjukvården i Region Norrbotten meddelar att den 6-åriga pojken är lindrigt skadad och befinner sig på IVA vid Gällivare sjukhus för observation. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.