80 hundar har smugglats över finska gränsen och in i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT, Oded Bality/AP, Raphael Cano Felix/SVT (bildmontage)

80 hundar omhändertagna i Tornedalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett tillslag i en by i Tornedalen har omkring 80 hundar och tre hästar omhändertagits av Länsstyrelsen i Norrbotten. Flera av hundarna och även hästarna har smugglats över den finska gränsen.

– Vi har gjort tillslaget i natt tillsammans med polisen, säger Anna Modig, chef på länsstyrelsens djurskyddsenhet, till SVT.

Det var P4 Norrbotten som var först med att rapportera att tillslaget skett. De omhändertagna hundarna är av olika raser och flera av dem är valpar.

– Allt är så färskt, hundarna hämtades i natt, så jag vet ingenting närmare om hundarna. Vårt fokus har i den här akuta fasen varit att se till så att de alla har bivit uppstallade på ett hundpensionat och det är de nu allesammans, säger Anna Modig.

Rabieskontroll

Länsstyrelsen ska nu utreda vad som ska görs med djuren. Eftersom de saknar pass är de olovligen införda i Sverige och det kan bli aktuellt med rabieskontroll.

–  Vi för en dialog med Jordbruksverket i frågan, säger Anna Modig.

Hur fick ni  kännedom om hundarna?

– Polisen fick ett tips och kontaktade oss. Det här är ett av de större tillslagen vi gjort på senare år, säger Anna Modig.

Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för att upprätthålla och utveckla djurskyddet i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.