Foto: Urban Larsson / Räddningstjänsten

Stor skogsbrand norr om Överkalix

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten bekämpade under större delen av söndagen, och i princip hela natten mot måndag, en omfattande skogsbrand vid Sistkostberget, norr om Överkalix. Nu är branden släckt, enligt räddningstjänsten.

Larmet kom strax före klockan 15 på söndagen.

– Då vi kom var den 100 gånger 250 meter. Just nu har den spridit sig och är 250 gånger 500 meter. Det blåser och brinner uppför ett berg, sade Urban Larsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Överkalix, till SVT Nyheter under söndagskvällen.

Först vid klockan 04.10 på måndagsmorgonen var branden helt släckt.

– Nu får markägaren hantera resten här, säger Urban Larsson.

Brandområdet ligger mitt ute i ödemarken, vid Siskonberget norr om Överkalix Foto: Räddningstjänsten

Det brandhärjade området ligger runt sex mil från centralorten Överkalix, mitt ute i ödemarken.

Räddningstjänsten fick under arbetet på platsen begära in resurser från grannkommuner, vatten fick körs ut i tankbil på skogsbilväg..

– Vi kämpar på och får se hur det går med blåsten, det brukar ju mojna till kvällen, sade Urban Larsson under söndagseftermiddagen.

– Det är eländig terräng, upp mot berget och mycket sten. Vi har någon kilometer slang ute nu, säger Larsson.

Brandstyrkan fick förstärkning med ytterligare fyra personer från Överkalix, hjälpresurs i from av tankbil från Övertorneå samt personal från Svea skog.

Foto: Räddningstjänsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.