Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En trafikolycka med en lastbil lastad med flygfotogen inträffade på E10 norr om Morjärv under torsdagsförmiddagen. Se drönarbilder från olycksplatsen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Flygfotogen har läckt ut efter olycka med lastbil utanför Morjärv – E10 avstängd

Uppdaterad
Publicerad

En trafikolycka med en lastbil lastad med flygfotogen inträffade på E10 norr om Morjärv under torsdagsförmiddagen. En mindre mängd flygfotogen har läckt ut. Vägen är avstängd under räddningsarbetet och elva enheter från räddningstjänster och två ambulanser är utkallade till olyckan.

Olyckan skedde vid 08.20-tiden på E10, strax norr om Morjärv i Kalix kommun.

Lastbilen är lastad med flygfotogen och en mindre mängd flygfotogen har läckt ut. En resurs för att hantera farliga ämnen är skickad från räddningsstationen i Luleå. Vid 10.30 meddelar räddningstjänsten att läckaget inte är helt stoppat.

– Vi kommer att valla in det som läckt ut för att det inte ska rinna ut i naturen, säger Adam Dahlberg, befäl på räddningscentralen i Norrbotten.

Brandfarligt och miljöskadligt

Hur farligt är ämnet?

– Det är framförallt brandfarligt, men även miljöskadligt. Det är även farligt att som människa få det på sig.

I nuläget bedömer inte räddningstjänsten att läckaget innebär någon fara för boende i närområdet.

E10 avstängd

Lastbilen ska ha fått sladd och snurrat flera varv innan den hamnat på taket i diket. Vid 10-tiden har en av de två utkallade ambulanserna lämnat platsen. En person, föraren av lastbilen, ska ha varit inblandad i olyckan.

– Enligt den information jag har fått är det inga personskador, säger Adam Dahlberg.

Totalt är elva enheter från räddningsstationerna i Råneå, Överkalix, Töre, Kalix och Luleå på plats. Även ambulans och polis är på plats.

E10 kommer vara avstängd i båda riktningar underbärgnings- och saneringsarbetet, vilket preliminärt kommer att vara färdigt klockan 03:00 natten mot fredagen.

Trafiken leds om: E4 mot Sangis, 398 mot Hedenäset, 99 mot Övertorneå och därefter 98 mot Nybyn/E10 och tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.