En av lastbilschaufförerna hävdar att han fick klä av sig naken när polisen och bilinspektören sökte efter ett förarkort. Polismyndigheten uttalar sig inte under pågående utredning. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

JO-utredning: Lastbilschaufför hävdar att han fick klä av sig naken när polis sökte efter förarkort i rumpan

Uppdaterad
Publicerad

Två lastbilschaufförer anklagar en bilinspektör och polis i Norrbotten för en förnedrande kroppsvisitering i samband med en rutinkontroll. En av förarna hävdar att han fick klä av sig naken och att man lyste med lampa i rumpan för att se om han hade ett extra förarkort. Nu begär Justitieombudsmannen (JO) ett yttrande från Polismyndigheten.

Anmälan kom in till JO den 30 augusti där två förare vittnar om en kränkande kontroll i Norrbotten.

– Dom kopierade färdskrivaren som vanligt och var trevliga i början. Sedan frågade dom om jag hade ett extra förarkort och jag svarade att de har jag inte. Dom kroppsvisiterade mig och gick igenom min plånbok och allt utan resultat, skriver ena föraren och fortsätter:

– Sedan fick jag följa med till deras buss och dom sa att jag fuskade med andra förarkort. Efter massa hot fick jag gå tillbaka till lastbilen och då har dom varit inne i hytten och vänt upp och ner på allt. Dom sa flera gånger att dom ska stanna mig och mina kollegor så fort dom ser oss.

”Värre än gamla Östtyskland”

Efter kontrollen kunde han köra vidare och då var det dags för kollegan att kontrolleras. Den föraren beskriver ett allvarligare händelseförlopp.

– Fast jag nekade att jag hade ett extra förarkort på mig tvingade de mig att klä av mig naken och lyste med en lampa i rumpan, skriver han till JO.

Förarna uttrycker att de är bestörta och en av dem beskriver det som ”värre än att köra i gamla Östtyskland”.

Uppmanar polisen att yttra sig

JO uppmanar nu Polismyndigheten att yttra sig. Ett yttrande som ska innehålla en redogörelse för den undersökning som utfördes och vilka övriga åtgärder som vidtogs.

SVT har varit i kontakt med pressansvariga på Polismyndigheten i Region Nord som inte vill uttala sig kring ärendet innan yttrandet är skrivet. Det skickas sedan till Rättsavdelningen för handläggning enligt JO:s uppmaning.

Svaret ska vara inlämnat senast den 15 februari 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.