Lättnad i sikte för bostäder i Kiruna – 100 lägenheter släpps

Uppdaterad
Publicerad

100 bostäder kommer ut på bostadsmarknaden när Migrationsverket avvecklar verksamheten i Kiruna och lämnar tillbaka lägenheter till Kirunabostäder.

Det är ett välkommet tillskott för den besvärliga bostadssituationen i Kiruna.

Många på Lombolo

Kön för att få en lägenhet i centrum är tio år och på bostadsområdet Lombolo, som ligger utanför centrala stan är kötiden fem år. Av de 100 lägenheterna finns runt 80  på Lombolo.

– Lägenheterna kommer att renoveras och sedan sättas ut på bostadsmarknaden, ambitionen är att de första ska komma ut i slutet av 2019 säger Stefan Sydberg (M) ordförande Kirunabostäder.

Bygger 700 lägenheter

Enligt Kirunabostäder underlättar tillskottet av lägenheter situationen på bostadsmarknaden, men planen är fortfarande att bygga totalt 700 nya lägenheter under de närmaste åren. Det för att kunna ha ett bestånd på runt 100 lediga lägenheter som en buffert ute på bostadsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.