Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hans Sternlund/SVT

Sökinsatsen efter lavin i Abisko avbryts – fjällräddarna tar sig ner från fjället

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en lavin i Abiskofjällen, vid linbanan utanför skidområdet nära turiststationen, och ett stort sökpådrag har pågått under måndagen. Enligt uppgifter från SOS fanns det uppgifter om att ett skred utlösts av en skidåkare.

Men vid 19-tiden berättar SVT:s reporter på plats, Hans Sternlund, att sökandet avbryts:

– Fjällräddarna ska ta sig ned från fjället. De gör uppenbarligen bedömningen att det har sökt igenom fjällsidan och är säkra på att det inte finns någon i lavinen.

Larmet kom strax innan klockan halv tre på måndagseftermiddagen. Fjällräddningen kallades ut av polisens vakthavande befäl för att kontrollera området och om någon  kunde ha dragits med i lavinen.

På plats kunde SVT:s reporter berätta om det stora räddningspådraget i området:

– Det hovrar en helikopter över fjället. Bandvagn är i området och räddningspersonal är samlad vid liftstationen. Vi har hört tre lavinsprängningar och jag ser folk, troligen fjällräddare som rör sig på fjället.

– En helikopter släppte precis av två hundförare på fjället, berättade SVT:s reporter under eftermiddagen och kvällen.

Enligt lavinprognoser är risken för laviner i Abisko och Riksgränsen just nu måttlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.