Trond Olofsson, inre befäl på räddningstjänsten

Lavin gick på Nordalsfjället

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen, mitt under säsongspremiären, gick en lavin på Nordalsfjället som ligger nära skidanläggningen i Riksgränsen och ett stort sökpådrag drogs igång.

Larmet om att det gått en lavin på Nordalsfjället i Riksgränsen kom vid 13:30-tiden på söndagen.  Ett stort sökpådrag inleddes för att försäkra sig om att ingen dragits med i lavinen.

– Det är personal från skidanläggningen, polisen, räddningstjänsten och norska resurser på plats, säger Trond Olofsson på räddningstjänsten i Norrbotten en halvtimme efter att lavinen gått.

Räddningsinsatsen pågick fram till klockan 17 då polisen konstaterade att ingen person påträffats i området.

Helikopter sökte

Lavinen var 100 meter bred och 400 meter lång. En relativt stor lavin enligt poliser på plats. Snön var cirka en meter djup.

Under eftermiddagen sprängdes en snökant på fjället för att göra det säkrare för räddningspersonalen och därefter släpptes även hundar och hundförare ut för att söka igenom området. Även en helikopter sökte igenom området utan resultat.

Nordalsfjället ligger strax intill skidanläggningen i Riksgränsen och fjället är mycket populärt bland offpiståkare. Den här helgen har det varit premiärhelg i Riksgränsen och många åkare har befunnit sig i backarna.

Tidigare lavinolyckor i området

Lavinolyckor har tidigare inträffat på just Nordalsfjället. Enligt uppgift ska dagens lavin ha gått på samma ställe som den lavin som  2014 svepte med sig en skidåkare som kunde räddas efter en massiv räddningsinsats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.