Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juoksengibon Leif Taavola om fiskdöden: ”Vi får slut på laxen om det inte kommer fram vad det beror på”. Foto: Privat

Laxdöden i Torneälven tillbaka: ”Nästan så man blir gråtfärdig”

Publicerad

Vildlaxen i Torne älv har återigen drabbats av sjukdomar och död. I Juoksengi, några mil norr om Övertorneå, har privatpersoner nyligen hittat ett stort antal skadade och döda laxar.

– Förra helgen hittade vi tjugo zombielaxar i den här lilla viken. Det är nästan så man blir gråtfärdig, säger Leif Taavola från Juoksengi.

Torneälven är Östersjöns viktigaste älv för reproduktion av vildlax. Skadade och döda laxar upptäcktes först i älven för sex år sedan. Men trots flera undersökningar har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, inte kunnat fastställa orsakerna till varför laxen drabbas.

Ibland har det handlat om mekaniska skador på fisken. Analyser gjorda för ett par år sedan indikerade att fisken innehöll miljögifter.

– Vi får slut på lax om man inte hittar orsakerna till skadorna, säger Leif Taavola.

Vill se gemensamt krafttag

Leif Taavola menar att Sverige och Finland tillsammans borde kunna lösa gåtan.

– Länderna borde undersöka laxen där den börjar sin vandring upp till sina lekplatser i älven. För det är någonting på vägen hit som händer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer