Nu under 2017 införs laxplomber för fiske efter lax i den del av Kaitumälven som förvaltas av Länsstyrelsen.
Åtgärden är en fortsättning på det försöksprojekt med utvecklad laxförvaltning som Länsstyrelsen bedrivit i Lainioälven under några år.
LÄS ÄVEN: Lax i lainioälven ska plomberas
Detta innebär att de som vill fiska lax förutom att köpa ett fiskekort även måste köpa en så kallad laxplomb (gälplomb). Den ska fästas på den lax man fångar och behåller.
Med laxplomben följer krav på obligatorisk fångstrapportering. Syftet med plomberna är att ge metoder som gör det möjligt att följa och styra fångstuttaget av lax.
Ökade krav på förvaltningen
Också Ängesåns fiskevårdsområde inför laxplomber på sin sträcka av Ängesån.
– Laxplomberna är ett verktyg för att utveckla nya förvaltningsmetoder så att vi ska kunna möta de nya kraven, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen. Råneälven har använt plomberna i ett par år och nu är vi särskilt glada för att Ängesån också hänger på och tar detta steg i sin förvaltning i år.
Obligatorisk fångstrapportering
– Man kan fångstrapportera både via telefon och dator och det går på en minut, säger Dan Blomkvist. För den som vill finns dessutom möjlighet att göra det på papper. Den som inte rapporterar sitt fiske kan bli spärrad från att köpa gälplomber nästa säsong, men hittills har inte detta varit något stort problem.
Laxfiske i världsklass
I takt med att laxbestånden i de norrbottniska älvarna har förbättras de senaste åren så har också intresset för fisket vuxit.
På länsstyrelsen hävdar man att flera av älvarna i dag håller världsklass som laxfiskedestinationer, men att det också kan finnas problem förknippat med det ökade intresset.
– Den positiva utvecklingen är verkligen glädjande men det finns också en risk för att vi ”älskar ihjäl” sådana här vatten, säger Dan Blomkvist. Ökat tryck kan leda till allt för stort fångstuttag och mer slitage och nedskräpning men med hjälp av förbättrad förvaltning där gälplomberna är en viktig del kan vi få ett bättre grepp om situationen. I slutänden handlar det om att hitta ett sätt att nyttja laxen som resurs utan att försämra dess förmåga till reproduktion och fortlevnad.