Jens Sundström (L) gruppledare Foto: SVT

Liberalerna missar maktskiftet ”Lite av ett personligt misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det färdigräknat och klart och mandatfördelningen har fastställts. Liberalerna åker ur region Norrbotten och missar det historiska maktskiftet.

Sjukvårspartiets framgång och socialdemokraternas tillbakagång var de stora förklaringarna till att det blir ett maktskifte i region Norrbotten efter 84 år.

”Ett personligt misslyckande”

Den nya majoriteten är tre mandat, 37-34, om sverigedemokraterna också räknas in på oppositionssidan. Men det kunde ha blivit mer om liberalerna klarat treprocentsspärren. Nu stannade partiet på 2,97 procent och åker därmed ur regionfullmäktige. Gruppledare Jens Sundström (L) missar maktskiftet med cirka 45 rösters marginal.

– Jag hade lite förhoppningar på slutsammanräkningen, men det hade varit som en lottovinst om vi klarat av det, säger han och fortsätter:

– Jag ser det  delvis som ett personligt misslyckande å partiets vägnar. De här platserna i regionfullmäktige är det som bär upp den regionala demokratin och när vi är starka i Luleå och svaga i inlandet så måste vi fundera på varför och vad vi kunde ha gjort i stället.

(S) i karantän

Jens Sundström menar att det känns extra bittert att åka ur regionfullmäktige när det blev maktskifte och med bara 0,03 procents marginal.

– Samtidigt litar jag på mina allianskompisar. Jag kan faktiskt glädja mig åt maktskiftet och de förbättringar som vi kommer att få se när vi sätter socialdemokraterna i karantän i åtminstone fyra år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.