• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Klart med licensjakt på säl Foto: SVT

Licensjakt på säl – ja från riksdagen idag

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan säl jagas på samma sätt som älg och björn sedan riksdagen i dag sagt ja till licensjakt och länsstyrelsen anser att det är ett viktigt och riktigt beslut.

Det ökande antalet sälar hotar fiskbestånden i Östersjön och kustfisket. Sälarna orsakar dessutom stora skador på fiskeredskapen.

Därför har miljö- och jordbruksutskottets majoritet föreslagit riksdagen att regeringen ska införa licensjakt på säl för att minska beståndet.

”Skyddsjakt räcker inte”

Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var för förslaget och Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet mot.

Dagens votering slutade 163 – 140 för att införa licensjakt och en socialdemokrat röstade emot partilinjen som var att det räcker med skyddsjakt.

– Jag är nöjd över att det blev en majoritet för vårt förslag. Nu ska vi skicka en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen, som kommer att införa licensjakt, säger Kristina Yngwe (C), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Johan Antti, länsråd i Norrbotten, var också nöjd med beslutet.

– Det räcker inte med skyddsjakt för att beståndsreglera sälen, då krävs det licensjakt. Sälen har som rovdjursart vuxit sig alldeles för stor, enligt kustfiskarna, och nu måste vi göra något åt det.

Behöver fler sälar skjutas?

– Ja.

”Samförvaltning behövs”

Johan Antti menar att organisationen för licensjakt på rovdjur redan finns på länsstyrelsen, men det krävs ändå en del jobb för säljakten.

– Jag ser inga problem med den fortsatta hanteringen Det som är lite svårt är inventeringen och där har vi egentligen inga siffror. Vi vet inte med säkerhet hur många sälar det finns och det blir vår första uppgift att ta reda på det.

En annan skillnad jämfört med andra rovdjur är att sälarna flyttar sig mellan den svenska och den finska kusten med jämna mellanrum.

– Så det som skulle behövas är någon form av samförvaltning med Finland, säger Johan Antti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.