Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här dundrar cyklisterna ner för Luossavaara i Kiruna kommun. Se hur det kan se ut för de som tar liften upp till toppen! Foto: Thommy Johansson/SVT

Här kör stolliften i midnattssolen i Kiruna – lyft för cyklister och turismen

Publicerad

För första gången kan turister och Kirunabor åka upp till toppen av Loussavaara sommartid med den nya stolliften.

– Nu kan man nyttja berget på ett helt annat sätt som cyklist, säger Joakim Peterson, styrelseledamot Kiruna Fjällcyklister.

Den nya stolliften på Luossavaara i Kiruna har öppnat upp för sommarsäsongen. Liften blir ett stort lyft för bland annat cykelklubben då de kan transportera sina cyklar upp till toppen av berget. Tidigare fick de gå upp med cykeln – eller i värsta fall lasta upp cykeln på en bil när vägen blev farbar.

– Liften betyder väldigt mycket. Nu kan man nyttja berget på ett helt annat sätt som cyklist. Du kan få flera tiotals åk per dag istället för ett eller i bästa fall tre åk per dag när man fick gå upp på berget, säger Joakim Peterson, styrelseledamot Kiruna Fjällcyklister.

”Kan cykla på baksidan av Luossavaara”

Cykelklubben hoppas även på att sporten ska öka i Kiruna nu när det blir möjligt att åka stollift även på sommaren.

– Vi tror att för klubbens del så kommer det här bli ett sätt att få cykelsporten i Kiruna att växa. För nu kan man ta cykeln upp till toppen och cykla även på baksidan av Luossavaara, man måste inte köra downhill hela tiden, säger Joakim Peterson.

Få turismen att blomstra

Kiruna kommun hoppas också på att detta ska få turismen att blomstra ytterligare. Förhoppningen är att alla turister lättare ska hitta upp till toppen av det stadsnära berget för att skåda den milsvida utsikten mot fjällvärlden – i bästa fall i midnattssol.

– Man kan åka lift upp på kvällen tre dagar i veckan och är det en bra prognos för midnattssol så kör vi till klockan halv ett på natten, säger Jan Klein, avdelningschef på kommunledningsförvaltningen.

Se hur stolliften fungerar och hur turismen kan påverkas i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer