Linnea Axelsson nominerad till Augustpriset

Uppdaterad
Publicerad

Linnea Axelssons bok Ædnan är en av sex nominerade till årets Augustpris i den skönlitterära klassen.

Det har varit omtumlande dagar för Linnea Axelsson. I fredags offentliggjordes att hon är en av fyra nominerade till Svenska Dagbladets litteraturpris 2018.

Igår kväll blev det så klart att Axelssons diktepos Ædnan är en av sex Augustnominerade till årets skönlitterära bok.

– Roligt och överraskande. Men jag tänker inte så mycket på den aspekten av bokbranschen. Jag har varit ute och träffat läsare hela hösten och pratat om boken och har inte haft tid att tänka på de här sakerna, säger Linnea Axelsson till Sameradion & SVT Sápmi.

Övriga nominerade är Skalornas förråd – Ulf Eriksson, En shtetl i Stockholm – Kenneth Hermele, Socialdemokratiska noveller – Björn Runeborg, Människan är den vackraste staden– Sami Said och Jag for ner till bror – Karin Smirnoff.

Augustpriset delas ut i fyra klasser vid en gala i konserthuset i Stockholm 22 november.

Linnea Axelsson

Född: 1980.

Bor: I Bergshamra, Solna.

Uppväxt: I Bårjås (Porjus), Norrbotten och i Nuoráne (Norsjö), Västerbotten.

Familj: Man och dotter.

Bakgrund: Doktorerade i konstvetenskap vid Umeå universitet med avhandlingen ”Omfamningar. Rummets och gränsens meningar: Om Louise Bourgeois och Rachel Whitereads verk”.

Sysselsättning: Författare,

skriver just nu på sin nästa bok.

Böcker: Debuterade 2010 med ”Tvillingsmycket”, en legend om två syskon sprungen ur en diktrad av Nelly Sachs.

Om ”Sameblod”: ”Jag blev väldigt berörd av den, det är berättelser som jag hört själv och det finns känslomässiga trådar i den som finns i min bok också.”

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.