Gunnar Tåhlin, VD Galären. Foto: SVT

Bostadsbolag ska satsa miljonbelopp på föreningar och konst

Publicerad

Bostadsbolaget Galären fyller 30 år. Då passar de på att instifta samhällsbyggnadspris som ska delas ut varje år, de vill dessutom bjuda alla Lulebor på hockey.

En lägenhet kan många bygga, men vad som händer mellan husen är också viktigt. Till exempel konst och föreningsliv. Därför har bolaget beslutat att avsätta 1 miljon kronor varje år till det de kallar ”livet mellan husen”. Pengarna ska delas ut till föreningar, enskilda initiavtiv och offentligt konst.

Redan nu finns bostadsföretagets konstsatsningar vid till exempel Mjölkuddsvägen vid infarten till de nya stadsradhusen, och på trygghetsboendet vid Floras Kulle, där en växtranka av metall  slingrar sig på husväggen och in under taket på passagen.

Gratishockey

Luleå Hockey/MSSK är sponsrade av företaget och den 16 november vill man fylla Luleåarenan då de spelar match. Gratis för besökarna. Ett samarbete mellan Galären, Norrbottens media och Luleå Hockey. Målet är att arenan ska bli fullsatt till sista plats. Det nuvarande rekordet är 5 126 personer.

-  En av framgångsfaktorerna för Luleå är mångfald. Vi företag lever av tillväxt och om Luleå ska växa så måste vi tilltala alla människor, säger Gunnar Tåhlin, VD Galären.

Han fortsätter:

– Till exempel unga tjejer, de ska ha förebilder. Ett annat exempel är  Pridefestivalen. Den står för mångfald  och då vill vi vara med där och stötta och det har vi faktiskt gjort ända sedan första Pridefestivalen. Vi tycker det är jätteviktigt.

Samhällsbyggnadspris instiftat

Från miljonfonden tas också pengar till ett samhällsbyggnadspris på 50 000 kronor. Det ska delas ut för första gången d 19 oktober på  Luleå business award.

– Och det samhällsbyggnadspriset det ska främja livet mellan husen. Det kan vara en byggnad, men det kan också vara en företeelse, en park eller det kan vara något annat, säger Gunnar Tåhlin.

I år när det är första gången så har juryn själva tagit fram tre kandidater till priset som de nu väljer emelllan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer