Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se rivningsområdet i Kiruna där obehöriga tar sig in. Projektledaren Joel Ahlquist berättar om situationen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Livsfarligt intrång på rivningsområdet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit ett problem att folk tar sig in bakom avspärrningarna för rivningarna av Kirunas gamla centrum. LKAB gör flera polisanmälningar i veckan.

Det är många maskiner av allehanda slag som är i rörelse på området som för inte så länge sedan rymde de allra mest centrala delarna av Kiruna.

Många obehöriga

Byggnaderna har smulats sönder och omvandlats till stora gråbergstippar. På andra håll ligger högar av bråte som ska sorteras och lastas i containrar efter material.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Så småningom ska det bli ett parkområde av alltihop, men till dess råder strikt tillträdesförbud.

Enligt LKAB är det många obehöriga som inte kan hålla sig utanför avspärrningarna. Framför allt handlar det om barn och unga.

Besökare i igenbommat hotell

Även det stängda och igenbommade hotell Ferrum med 13 våningar och 231 rum har haft oinbjudna besökare.

– Vi försöker med alla medel se till att det är låst och stängt, men många är uppfinningsrika, säger Joel Ahlquist, projektledare vid LKAB.

Nu uppmanar LKAB föräldrar att prata med sina barn om att det är farligt att vistas i området och dessutom olagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet