• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Livsmedelsverket kan ändra rekommendationen

Publicerad

Maxgränsen på 500 gram rött kött i veckan kan minskas i framtiden.

I juli 2014 kom Livsmedelsverkets rekommendation på att äta max 500 gram rött kött i veckan (vilket motsvarar 600-740 gram rått kött). Rekommendationen har främst hälsoskäl i fokus, då forskning visar att rött kött ökar risken för tjock- och ändtarmscancer.

Bacon och salami

Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Även charkprodukter som till exempel korv, bacon, kassler, salami. Men trots att hälsan står i fokus finns även miljön med på ett hörn. Nu säger Livsmedelsverket till SVT Norrbotten att myndigheten inte är främmande för att ändra och minska rekommendationen i framtiden.

”Ät grönare mat”

– Det är inget vi har beslutat om eller något som vi har på vårt bord. Utan vi ser det mer som en möjlighet i framtiden. Dagens rekommendation är främst satt av hälsoskäl, men det skulle också vara bra ur miljösynpunkt att få minska den rekommendationen. Huvudbudskapet är ändå att äta grönare mat från växtriket och mindre mat från djurriket, säger Åsa-Brugård Konde på Livsmedelsverket.

3/4 av männen

I dag äter långt i från alla den rekommenderade mängden 500 gram rött kött. Enligt siffror från Livsmedelsverket äter runt 72 procent av männen och 42 procent av kvinnorna mer än så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat - köttet

Mer i ämnet