Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör LKAB om markanvisningen Visa alla (2)
Visa alla (2)

LKAB ansöker om tvångsinlösen av fastigheter i Kiruna centrum

Uppdaterad
Publicerad

LKAB ansöker om tvångsinlösen av ett antal fastigheter i centrala Kiruna. Man har inte kommit överens om frivilliga uppgörelser.

LKAB behöver komma åt marken i centrala Kiruna och tanken är att det ska ske en samlad flytta av handel och service till nya centrum hösten 2022.

Men alla fastighetsägare har inte gått med på de erbjudanden om ersättning från LKAB. Nu skickar LKAB en så kallad markanvisningsansökan skickas in till Bergsstaten och det berörda området.

Det innebär att det blir Bergstaten som sätter priset om man beviljar ansökan från LKAB.

”Tid till att komma överens”

Det finns idag minst fyra fastighetsägare som LKAB ännu inte lyckats träffa överenskommelse med. Det handlar om ägarna till Pekinghuset, Landströmshuset, Frälsningsarmén samt Café Safari-huset. De tre första husen är utpekade för att flyttas till nya centrum.

­– Tid till att komma överens finns fortfarande men den tiden börjar rinna ut. Vi behöver göra en markanvisningsansökan i god tid innan utifall att vi inte lyckas komma i mål, säger Linus Niva, chef för samhällsomvandlingsenheten i Kiruna.

­Enligt LKAB  har fastighetsägare har blivit erbjudna marknadsvärdet, fastställt av oberoende värderare, med tillägget 25 procent alternativt en ersättningsfastighet med utgångspunkt att denna ska motsvara dagens funktion.

Berör inte alla fastighetsägare

Markanvisningsansökan berör inte de fastighetsägare som LKAB redan träffat överenskommelse med.

– Vi tror och hoppas att vi kommer lösa alla knutar och träffa nödvändiga överenskommelser i närtid, säger Linus Niva.

I klippet hör ni LKAB:s tillförordnade presschef Fredrik Björkenwall om varför LKAB sätter press på fastighetsägarna i förhandlingarna genom markanvisningsansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet