Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar LKAB:s Anders Lindberg hur han ser på Greta Thunbergs deltagande i gruvaktionen i Kiruna. Foto: Hans Sternlund, SVT/NRK

LKAB bjuder in Greta Thunberg: ”Delar syn på klimatet”

Publicerad

Greta Thunberg ska besöka Kiruna för att delta i en aktion mot gruvexpansioner. Nu hoppas gruvbolaget LKAB få träffa henne.

– Vi delar Gretas syn på klimatet. Vi måste göra någonting, säger presschefen Anders Lindberg.

Aktionen arrangeras av ungdomar i Laevas och Gabna sameby med stöd av Greta Thunberg. En protest som riktar sig mot gruvexpansioner i allmänhet och i Kirunaområdet i synnerhet.

Det är flera bolag som är på väg att starta brytning av bland annat koppar och grafit. Andra bolag prospekterar i hopp om att hitta brytvärda mineraler.

Brytning påverkar renflytt

För LKAB:s del handlar det stora expansionen i Kiruna om den så kallade Per Geijer-malmen som förutom järn innehåller sällsynta jordartsmetaller.

Brytningen kommer att påverka Gabnas renflyttningsleder i området och samebyn har uttryckt skarp kritik mot planerna.

Bjuder in till möte

Kan då Greta Thunbergs deltagande i aktionen uppfattas som en kritik ur klimatsynpunkt och kan det innebära en publicitetsskada för LKAB?

– Tvärtom, att Greta kommer hit gör att vi får en chans att förklara vår omställning. De handlar både om att skapa koldioxidfri produktion av järnsvamp och att metallerna som finns i Per Geijer behövs för klimatomställningen, säger Anders Lindberg.

Inte återkopplat än

LKAB har ännu inte fått någon återkoppling av Greta Thunberg om hon vill träffas.

I klippet förklarar Anders Lindberg hur han ser på Greta Thunbergs deltagande i gruvaktionen – och dilemmat med lokal påverkan och global miljönytta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.