Enligt forskning och tester vid Hybrits pilotanläggning i Luleå ska den fossilfria så kallade järnsvampen i princip eliminera koldioxidutsläppen. Foto: Pressbild/LKAB

Forskare: Fossilfria järnet har överlägsna egenskaper

Uppdaterad
Publicerad

Enligt LKAB, SSAB och Vattenfall som driver hybritprojektet visar ny forskning att vätgasreducerat järn har ”överlägsna egenskaper”. Testresultat visar flera förbättringar och ska enligt företagsjättarna i princip eliminera koldioxidutsläppet.

Nya testresultat från pilotanläggningen i Luleå och laboratoriet för forskning och utveckling visar att järn som direktreducerats med vätgas resulterar i en avsevärt bättre produkt. Det säger Vattenfall, LKAB och SSAB i ett gemensamt pressmeddelande.

Hoppas mildra klimatförändringar

Den vätgasreducerade järnprodukten, fri från kol, och som producerats med hybrit-teknik ska enligt testerna ha ”överlägsna mekaniska egenskaper”.

Fossilfri ståltillverkning

– Vi är oerhört glada , och överraskade, över de konsekvent goda resultaten i forskningen. Tack vare forskarteamets dedikerade arbete kan vi göra vätgasbaserad ståltillverkning mer effektiv och bidra till att snabbare mildra klimatförändringarna, säger SSAB:s Martin Pei i ett pressutskick.

”Anmärkningsvärda resultat”

LKAB:s Lars Ydreskog instämmer.

– Dessa anmärkningsvärda testresultat bekräftar att vi är på rätt väg i att etablera en effektiv fossilfri värdekedja inom järn- och stålindustrin. Hybrit-piloten fortsätter att förse oss med viktig forskning när vi fortsätter resan mot industriell produktion.

Finns det i nuläget någon oberoende forskning kring det fossilfria järnets egenskaper?

– Det är vår egen forskning som bedrivs av LKAB, SSAB och Vattenfall. Så småningom kommer patentmyndigheten titta på våra resultat när det blir publikt, säger Mia  Widell, presschef vid SSAB.

Tanken är att den första demonstrationsanläggningen ska bli verklighet i Gällivare 2026.

Det här är hybritprojektet på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om projektet Hybrit och det svenska stålets väg mot att bli grönt i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet