Anders Lindberg, informationschef LKAB Foto: Fredrik Alm/ LKAB

LKAB: ”Investeringarna har gjorts på egen risk”

Uppdaterad
Publicerad

LKAB beklagar att man måste säga upp kontraktet med svampdlingen i gruvan. Men informationschefen Anders Lindberg anser inte att LKAB är skyldiga att kompensera ägarna för de investeringar som är gjorda helt nyligt.

Hotell- och restaurangföretaget Spis har nyligen lagt ner en halv miljon kronor på investeringar i svampodlingen på 540-metersnivån i Kirunagruvan. Kort senare fick man beskedet av LKAB att hyreskontraktet sägs upp och att man måste avveckla verksamheten.

Enligt Anders Lindberg är utsikterna för Spis att kompenseras för investeringarna inte så stora.

–Man gör tyvärr investeringarna på egen risk och avtalet är väldigt tydligt på den punkten. Sedan kan vi bara beklaga att vi gjorde översynen av kontrakten med externa aktörer i gruvan efter att investeringarna var gjorda, säger han.

Vill också avveckla externa verksamheter

Det finns enligt Anders Lindberg flera orsaker till att LKAB avslutar avtalet. Dels handlar det om striktare säkerhetsrutiner som LKAB har infört och anser sig inte kunna leva upp till när det gäller svampodlingen. LKAB vill också avveckla så många externa verksamheter i gruvan för att minimera störningar i malmproduktionen.

–Med detta sagt vill jag poängtera att svampodlingen har varit bra för både LKAB och Kiruna. Det har varit ett bra bevis på entreprenörsskap och fantastiskt för besöksnäringen att det har funnits en kulinarisk läckerhet som har odlats lokalt och i en spektakulär miljö. Därför beklagar vi att vi måste säga upp kontraktet, säger Anders Lindberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.