David Högnelid, marknads- och kommunikationschef för affärsområde specialprodukter vid LKAB, Foto: Arkiv/Anders Hjertström/SVT

LKAB går in i grafitprojekt i Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

LKAB förhandlar med australienska Talga resources om att bli delägare i grafitbrytningen i Nunasvaara nära Vittangi och batterifabriken som planeras i Luleå.

LKAB vill bredda sin verksamhet från att bli en järnmalmsproducent till att även bryta och förädla andra mineraler. Enligt David Högnelid vid LKAB affärsområde specialprodukter är intresset för grafiten i Nunasvaara en del i detta.

”Se vad som är möjligt”

– Vi ska låta Talga göra klart sin detaljerade förstudie. Sedan ska vi titta på hur projektet ser ut, vad som är möjligt och därefter eventuellt gå vidare, säger han.

Det handlar fortfarande om en icke-bindande avsiktsförklaring, men nu börjar förhandlingarna som kan leda till LKAB går in med pengar i satsningen och blir en delägare i bolaget.

Leverera sprängmedel

För Talga kan det bli ett välkommet kapitaltillskott för att komma igång med grafitbrytningen och batteritilverkningen. Sedan tidigare har bolaget en avsiktsförklaring även med japanska investeringsjätten Mitsui.

”LKAB spelar en stor roll i den svenska ekonomin och erbjuder starka synergier”, skriver Talga resources i ett tillkännagivande.

Även LKAB poängterar att det finns synergier inom resurser, kompetens och infrastruktur.

– Vi finns ju nära varandra med tanke på att vi har verksamhet i Svappavaara. Vi skulle till exempel kunna leverera sprängmedel från vår tillverkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.