LKAB och Kiruna återupptar dialog om stadsomvandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun och LKAB har återupptagit dialogen om samarbete kring stadsomvandlingen i Kiruna. Det för att säkerställa en effektiv process.

I ett pressmeddelande skriver de båda parterna att nystarten av samtalet förs i en konstruktiv anda mot bakgrund av gällande lagstiftning, de avtal som reglerar samarbetet mellan kommunen och LKAB, men också det rådande läget i Kiruna.
- Jag ser våra samtal som en nystart på relationerna mellan LKAB:s ledning och kommunledningen i Kiruna. Vi har en gemensam inriktning att inte blanda kommunal myndighetsutövning med vår gemensamma ambition att utveckla ett attraktivt samhälle, säger Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB i pressmeddelandet.

”Nått en samsyn”

Gunnar Selberg (C) är kommunalråd i Kiruna och säger i pressmeddelandet att han ser fram emot att börja fokusera på utveckling och tillväxten i Kiruna. 
 - Vi har tillsammans med LKAB nått en samsyn kring många mycket viktiga frågor för att skapa en större trygghet och helhetssyn i stadsomvandlingen.

Utgångspunkten för dialogen är, enligt pressmeddelandet, en samsyn kring vikten av att tillgängliggöra mark för gruvbrytning. Det samtidigt som kommunen får goda förutsättningar att planera för att beslut ska kunna fattas kring nya utvecklingsområden.

Den 15 juni har kommunen ett extrainsatt styrelsemöte för att godkänna den omdebatterade deltaljplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet