Arkivbild. Inuti LKAB:s gruva i Malmberget. Foto: Carl-Johan Utsi, TT

Smittskyddsläkaren: Coronautbrottet startade i gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av coronaviruset i Gällivare har startat i gruvan, enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt. Men Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef vid LKAB, tycker att man ska vara försiktig med sådana uttalanden.

Gällivare kommun skriver på sin hemsida att kommunen stänger ett flertal verksamheter för att bromsa smittspridningen. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt menar att det är lätt att identifiera var det stora utbrottet börjat.  

– Det är i gruvan som skogsbranden startat, säger han, och syftar på utbrottet.

Coronaviruset i Norrbotten

– Ingen tvekan om saken.

”Många har association till gruvan”

Anders Nystedt har svårt att säga exakt när smittspridningen startade i kommunen men konstaterar att den redan förra veckan stack iväg i Gällivare. Nu har regionen hittat nya fall.

– Många har association till gruvan, säger Anders Nystedt.

Försiktig med uttalanden

Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef vid LKAB, tycker att man bör vara försiktig med att peka ut ett enskilt bolag eller liknande som grund till smittspridning. 

- Vi vet ju väl med oss att coronaviruset har tidigt spridits inom äldrevården och vi har en allmän smittspridning i landet, säger han.

Han fortsätter:  

- På vårt bolag har vi 4 200 anställda. Det säger sig självt att vi inte kan kontrollera varje människa för coronaviruset varje gång de beträder grindarna eller beträder ett kontor. Så gör man inte i någon verksamhet i Sverige. 

Följer myndigheternas rekommendationer

Fredrik Björkenwall säger att bolaget följer myndigheternas råd och har gjort det från allra första början. Under tisdagseftermiddagen tog gruvbolaget beslutet att skicka hem 60 personer som kan ha haft kontakt med personer som har covid-19 eller som har symptom.

– Vi tog det säkra före det osäkra och skickade hem de här människorna. Av den anledningen har vi också stängt ner ett av processverken i Malmberget. Det kommer vara nedstängt i några dagar.

LKAB: ”Även vi har fått problem”

Samtidigt som Björkenwall menar att man från bolagets håll följt alla rekommendationer och vidtagit åtgärder för att hindra smittspridningen menar han att det vore naivt att tro att de skulle bli förskonade från viruset.

– Har vi en allmän smittspridning i landet så drabbas även vi. Vi har förskonats, om man kan uttrycka det så, ganska länge men nu har även vi fått problem med corona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet