Andes Lindberg, kommunikationschef vid LKAB. Foto: Thord Nilsson / TT

LKAB om tågurspårningen: ”Klarar oss om det inte är för kallt”

Uppdaterad
Publicerad

Tågurspårningen ställer till det för LKAB:s transporter av bentonit från Malmberget till Kiruna. Ämnet behövs för att tillverka järnmalmspellets.

Varje dag går det ett tåg från Malmberget till Kiruna som fraktar tillsatser som behövs vid tillverkningen av järnmalmspellets, bland annat betonit.

Kan bli kritiskt

– Vi har lager som räcker i tre-- fyra dagar. Men sedan blir det kritiskt för pelletsverken i Kiruna och Svappavaara, säger Anders Lindberg, kommunikationschef vid LKAB.

Massorna fryser

Nu har LKAB beställt lastbilstransporter, för att säkert klara sig.

– Men om den starka kylan fortsätter blir det mer komplicerat att lägga stora volymer på lager. Massorna fryser helt enkelt, säger Anders Lindberg.

Det blir även problem med transporterna av produkten fines från Malmberget till Narvik och malm från Svappavaara till Malmberget.

Järnmalmspellets

Visa

Järnmalmspellets benämndes tidigare kulsinter. Det är ett råmaterial som används för framställning av järn och stål. Järnmalmen krossas och males till en finkornig slig, gråberg och andra föroreningar avlägsnas. Bland annat betonit används som bindemedel när pelletskulorna skapas i kulinterverket.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer