LKAB:s hot till kommunen: Delar av Malmberget blir en spökstad

Uppdaterad
Publicerad

LKAB sätter press på Gällivare kommun för att få rivningstillstånd för delar av östra Malmberget. Enligt gruvbolaget kommer 149 hus att stå kvar även i framtiden om de inte rivs i sommar.

– Det blir en spökstad och det vill ingen ha, säger Fredrik Björkenwall, tf, presschef vid LKAB.

Ont om tid för rivning

Det handlar om ett område öster om den så kallade Gropen som delar Malmberget i två delar. Enligt LKAB är det mycket tidskritiskt innan deformationerna från gruvan blir så stora att man inte kan köra in med tunga maskiner och genomföra rivningarna av de 149 husen i det aktuella området.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Enligt en skrivelse till Gällivare kommun är sista chansen att riva husen den kommande barmarkssäsongen. Dessutom kan man tvingas dra ned produktionen i gruvan.

Gällivare kommun kräver avtal om inlösning

Gällivare kommun säger dock nej till begäran om instängsling, och begäran om rivningstillstånd har man ännu inte besvarat. Kommunen vill först få ett avtal där LKAB går med på att lösa in hela östra Malmberget. I videon hör ni hur mer om de två parterna resonerar i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet