Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör paret Jan och Ulla Sydberg som slapp en mardrömsväg genom sitt bostadsområde när LKAB ändrade sina planer. Foto: Hans Sternlund/SVT

Vägen gick rakt genom nya bostadsområdet i Kiruna – skrotas efter blixtmöte

Publicerad

I samrådsunderlaget för Per Geijer-malmen var ett alternativ för transportväg inritat rakt genom det nya bostadsområdet vid Luossavaara.

Efter det första samrådsmötet togs vägalternativet bort efter ett hastigt sammankallat möte på kvällen.

Jan och Ulla Sydberg har flyttat in i sin sprillans nya bostadsrätt för bara något år sedan. De blev förskräckta när de fick samrådsunderlaget och såg att LKAB övervägde att köra tunga transporter helt nära det nybyggda bostadsområdet.

”Var för ivriga med det här”

De blå linjerna på kartan kunde till och med tolkas som att vägen skulle dras rakt genom flerbostadshusen.

Jakten på mineralerna

– Man var nog för ivrig med att skicka ut det här. Annars skulle man aldrig oroa flera bostadsrättsföreningen på det här sättet, säger Ulla Sydberg.

Skrotade planen efter mötet

LKAB:s presschef Anders Lindberg har ingen förklaring till varför vägen drogs genom området. På samrådsmötet tog dock gruvföretaget till sig av synpunkterna från de boende, kallade samman ett internt möte och raderade vägalternativen i hela området redan samma kväll.

Jan och Ulla Sydberg anser dock att LKAB borde ha kunna förutse reaktionerna redan innan samrådsmötet.

Ni hör deras kritik och LKAB:s förklaring i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet