Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du LKAB:s David Högnelid och varför just Narvik är aktuellt för nya jätteprojektet. Foto: Arkiv, SVT/Linda Jones, SVT

Luleå kan tappa mångmiljardsatsning till Norge – 500 jobb står på spel

Publicerad

Luleå kommun förlorade kampen om de två stora industrisatsningarna Hybrit och H2 Green Steel. Nu kan ytterligare en industrisatsning gå dem förbi. Anledningen är att gruvjätten LKAB nu har börjat snegla mot Narvik när deras nya jätteprojekt ska lanseras.

När stora delar av världen ställer om till grön energi kommer det behövas mängder av mineraler och metaller. Gruvbolaget LKAB satsar därför tio miljarder på att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller genom att bearbeta avfallet som blir över efter att järnmalmen har utvunnits.

Fosfor är en viktig råvara i mineralgödsel medan jordartsmetallerna behövs i elfordon, vindkraftverk och elektronik.

Narvik ny kandidat på listan

Det nya miljardprojektet innebär runt 500 nya jobb och den stora frågan är just nu: Var ska den nya fabriken, som ska utvinna dessa sällsynta jordartsmetaller, byggas upp?

Tidigare har LKAB pratat om Helsingborg, Skellefteå eller Luleå. Helsingborg ströks sedan från listan men nu har en ny stad ploppat upp på kartan – Narvik.

– Det vi bland annat tittar på är tillräcklig markyta, att den är sammanhållen på ett bra sätt och att vi har förutsättningar för att bygga det vi behöver och ta avfall till morgondagens resurser, säger David Högnelid, marknads- och kommunikationschef Division Specialprodukter på LKAB.

Luleå har tidigare förlorat kampen om till exempel stålsatsningen i Boden på grund av just markbrist. Hur står sig Luleå mot Narvik och Skellefteå?

– Det vet vi inte ännu eftersom vi håller på med förhandlingarna. Vår förhoppning är att vi kommer ha tre fullgoda alternativ.

Hör varför just Narvik är aktuellt för LKAB:s nya jätteprojekt i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer