Foto: SVT

Hör om nya huvudnivån i Malmberget – söker på djupet

Uppdaterad
Publicerad

LKAB fördubblar sin prospektering för att kunna framtidssäkra gruvorna i Malmfälten. I Kirunagruvan görs en undersökningsort för att provborra ner till djupet, men LKAB prospekterar även i gruvan i Malmberget för att kunna förlänga gruvans livslängd.

Förra året gick LKAB ut med beskedet att tillgången på malm i gruvan i Kiruna inte är som förväntat, LKAB började att leta efter mer malm för att kunna förlänga livslängden på gruvan. Men prospektering efter malm sker även i gruvan i Malmberget för att säkra gruvans framtid.

Förbereder ny huvudnivå

-Livslängden på gruvan, som det ser ut i dag, räcker till ungefär till år 2032. Vi ligger lite efter när det gäller prospekteringsarbetet i Malmberget. Vi har ett behov att förbereda för nästa huvudnivå där, säger Pierre Heeromaa, direktör för prospektering, strategi och affärsutveckling på LKAB.

Ökad kostnad

LKAB fördubblar sin prospektering för att framtidssäkra malmtillgångarna i Malmfälten. LKAB ökar sin kostnad för prospektering från 150 miljoner kronor per år till 300 miljoner kronor per år.

– Det vi framför allt letar i Malmberget är fortsättningen på djupet av befintliga malmkroppar. Målet är att hitta mer malm på djupet säger Pierre Heeromaa direktör för prospektering, strategi och affärsutveckling på LKAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.