Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett bekymmer” – i klippet hör du hur LKAB ser på förseningarna i Hybritprojektet. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB välkomnar stålsatsning – men förseningar i Malmberget oroar

Uppdaterad
Publicerad

Investeringsbeslutet för ett fossilfritt stålverk i Luleå har betydelse för LKAB:s stora satsning på Hybrit i Malmberget. Men förseningar i tillståndsprocessen för Hybrit oroar LKAB.

Den ursprungliga tidsplanen för att få i gång Hybrits demonstationsanläggning under 2026 har redan spruckit. Det kunde SVT Norrbotten avslöja i juli i fjol.

Bygget dröjer

Nu ser det ut som att byggsommaren 2024 kommer att gå till spillo och LKAB siktar nu på invigning i Malmberget sent 2027 eller tidigt 2028.

Fossilfri ståltillverkning

Fortfarande finns det marginal för att kunna ha anläggningen i Malmberget klar i tid för att kunna leverera järnsvamp till SSAB:s anläggning i Luleå som ska stå klar i slutet av 2028.

– Det är ju en förutsättning för allt. De här anläggningarna är beroende av varandra. Den ena klarar sig inte utan den andra, säger LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson.

Därför dröjer det

Orsaken till förseningarna i Malmberget är att miljötillståndsprocessen drar ut på tiden. En muntlig förberedelse är planerad till juni, men ännu är inget datum för förhandlingar utsatt.

Allt detta till LKAB:s stora frustration.

– Vi står och stampar i dessa tillståndsprocesser som är ett bekymmer, säger Johansson.

I klippet berättar han mer om hur han ser på förseningarna i Hybritprojektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet