LKAB kan komma att varsla om uppsägningar Foto: SVT/Arkiv

LKAB kan varsla om uppsägningar i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

LKAB har kallat facken till förhandlingar på torsdag om den akuta situationen efter det nya detaljplanebråket i Kiruna. Ett av beskeden är att det kan bli varsel om uppsägningar redan i vår.

Som SVT Nyheter Norrbotten redan berättat blev det återremiss när det gäller den nya detaljplanen för samhällsomvandlingen. Kommunledningen ville säga ja, men socialdemokraten Roger Suup gick mot sitt parti och med oppositionen som vann omröstningen med 8-7.

Varsel i vår

LKAB har i dag i ett brev till Kiruna kommun förklarat vilka allvarliga konsekvenser det kan få för bolaget, de anställda och kommunen.

Redan under denna vecka kommer de fackliga organisationerna att informeras och det handlar om att det kan bli varsel om uppsägningar redan i vår eller åtminstone före sommaren.

I ett första steg minskar produktionen med cirka två miljoner ton för att sedan minska ytterligare ju längre kommunen blockerar detaljplaneändringarna.

”Måste informera”

LKAB kommer också att tvingas meddela kunder att bolaget inte kan uppfylla sina kontrakt och det kommer att få långsiktiga negativa effekter, enligt brevet.

– Vi måste informera om läget och förbereda eventuella varsel som vi lägger under våren och sommaren beroende på hur den här processen går, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Vad motsvarar två miljoner ton i antalet anställda?

– Jag vill  inte gå in på det nu, utan det är en dialog som vi kommer att föra internt och med de fackliga parterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.