– Vi har genom kommunens agerande hamnat i en extrem situation där vi snabbt kan tvingas halvera produktionen och varsla 500 medarbetare, säger Jan Moström, vd för LKAB. Foto: TT

LKAB kräver att regeringen ingriper mot Kiruna kommun

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s ledning begär i en skrivelse till finansdepartementet att regeringen ingriper med ett planföreläggande mot Kiruna kommun.

Enligt gruvjätten fördröjer kommunen detaljplanen och nu hotar stopp i gruvdriften.

– Vi har genom kommunens agerande hamnat i en extrem situation där vi snabbt kan tvingas halvera produktionen och varsla 500 medarbetare. Den här situationen måste lösas och den måste lösas snabbt, säger Jan Moström, vd för LKAB.

Gruvbolaget poängterar att skrivelsen görs med stöd av plan- och bygglagen och som skydd för riksintresset av den svenska gruvnäringen.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Kommunalrådet (C): ”De drar självklart inte ner”

LKAB skriver i ett pressmeddelande att detaljplanen Gruvstadspark 2:4 ingår i avtalet Gruvstadspark 2 från 2014 mellan Kiruna kommun och med en överenskommelse om ett ersättningsbelopp från LKAB på 3,74 miljarder kronor för kommunala lokaler och kommunal infrastruktur i enlighet med ersättningsreglerna i Minerallagen. Gruvbolaget skriver också att enligt avtalet ska kommunen hantera detaljplaneprocessen skyndsamt.

– LKAB gör en vinst på en miljard kronor per månad, så de drar självklart inte ner på produktionen. Men de kommer säkert att lägga ut ett hot om varsel för att hota om inte annat, säger Gunnar Selberg (C), Kirunas kommunalråd.

LKAB: ”Antagandet har förhalats”

– Det finns inga oklarheter kring detaljplanen och den är färdigberedd av tjänstepersonerna och färdig för beslut sedan förra året. Men antagandet har förhalats och kopplats till en lång rad krav och önskemål från kommunen, säger vd:n Jan Moström.

Han tillägger:

– Vi kan inte medverka i en förhandling om myndighetsutövning. Det står i strid med våra etiska regler och kan enligt vår bedömning vara ett brott mot lagen.

Hot om varsel på upp till 500 personer

LKAB skriver: ”För att parera de försämrade möjligheterna att driva verksamheten vidare planerar LKAB för en produktionsneddragning med upp till 50 procent vilket kan leda till varsel om upp till 500 personer. ”

– Vi måste som bolag följa de lagar och regler som satts upp av myndigheterna för vår verksamhet och vi är tvungna att planera efter de förutsättningar som finns, säger Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet