Arkivbild. Foto: SVT

LLT:s kalla bussar – överklagar beslut om vite

Publicerad

Luleå lokaltrafik (LLT) ska överklaga beslutet om vite på 100 000 kronor för att vid fyra tillfällen tagit ut för kalla bussar i trafik.

Det är arbetsmiljöverket som agerat mot LLT och det kommunala bussbolaget överklagade vitesbeslutet till förvaltningsrätten.

Men rätten gick på verkets linje och bifaller beslutet på 100 000 kronor i vite (25 000 kronor per buss och tur).

Har vidtagit åtgärder

LLT:s vd Stefan von Below säger till SVT Nyheter Norrbotten att bolaget står fast vid den överklagan som gjorts.

Han menar att LLT har vidtagit åtgärder som motsvarar kraven och att instruktionerna till personalen varit tydliga när det gäller egna val att ta ut bussar i trafik vid kyla.

– Hur långt går arbetsgivarens ansvar att säkerställa att instruktioner följs? Det här är ett principiellt viktigt avgörande för bussbranschen i hela landet, säger Stefan von Below.

Överklagar domen

Han har inte läst domen ännu, men hans inställning är klar:

”För branschen i stort är detta en avgörande dom för hur driftssättning av bussar ska gå till vid kallt klimat. Därför är det LLT:s inriktning att domen kommer att överklagas och då till kammarrätten.”, skriver han i information till personalen.

LLT har också tagit kontakt med branschorganisationen Almegas jurist för strategi och upplägg av det fortsatta arbetet.

– Vi utvecklar gärna vår ståndpunkt senare, säger Stefan von Below.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.